Για να μαγειρέψεις μια συνταγή, χρειάζεται να μπορείς να τη διαβάσεις. Αυτός είναι ο στόχος του δεύτερου προγράμματος eTwinning, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας: να διαβάζουμε περισσότερο, γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και κυρίως να διαπιστώσουμε ότι το διάβασμα, αλλά και το γράψιμο, μπορούν να είναι διασκεδαστικά! Το έργο με τίτλο “Βιβλιοφάγοι 2024 / Book Worms 2024” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομίλου “Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή” του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Ελένη Καρπούζα, και επιλέχθηκε με σκοπό να μας κάνει να αγαπήσουμε το διάβασμα.

Στη δραστηριότητα “Οι συνταγές της γιαγιάς” καλούμαστε να αναζητήσουμε παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και να τις μοιραστούμε με τους εταίρους μας. (Στη συνέχεια, θα κληθούμε να τις φτιάξουμε κιόλας, τραβώντας φωτογραφίες βήμα-βήμα, με σκοπό να τις δοκιμάσουμε και να περιγράψουμε πώς μας φάνηκαν.) Σκεφτόμασταν λοιπόν ποια ελληνική συνταγή θα μπορούσαμε να στείλουμε, η οποία να είναι εύκολη, με απλά υλικά που μπορούν εύκολα να βρεθούν και σε άλλες χώρες και ιδανικά να μην χρειάζεται μαγείρεμα. Αφού προτείναμε τις ιδέες μας, ψηφίσαμε και καταλήξαμε… στο τζατζίκι! Δεν μπορούμε όμως να στείλουμε μια συνταγή, προτού δοκιμάσουμε αν όντως βγαίνει. Έτσι λοιπόν μοιράσαμε τα υλικά που θα έφερνε ο καθένας και τα μικρά χεράκια έπιασαν δουλειά.
Ιδού λοιπόν η συνταγή της γιαγιάς της Βαρβάρας και της Κατερίνας για το καλύτερο τζατζίκι!
Υλικά
- 2 αγγούρια
- 500 γρ. γιαούρτι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 40 ml ελαιόλαδο
- 40 ml ξίδι (αν δεν σας αρέσει, μπορείτε και να το παραλείψετε)
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα αγγούρια στο χοντρό του τρίφτη.
- Τα στίβουμε καλά-καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Τρίβουμε το σκόρδο στο ψιλό του τρίφτη και το προσθέτουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το ξίδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι και ξαναανακατεύουμε. Έτοιμο! Καλή όρεξη!

Περήφανοι μικροί σεφ, δοκίμασαν όλοι από το τζατζίκι, ακόμη κι αυτοί που “δεν το τρώνε” και “δεν τους αρέσει”. Το συνοδεύσαμε φυσικά με πιτούλες και στικς καρότου και κλείσαμε χορταστικά τη μέρα μας στο ολοήμερο.
